Dag van De Animator

Moni-memories!

Wie als moni werkte, vergeet dat niet meer. Op het speelplein, tijdens de sportweken, op kamp met bv. CM of tijdens een crea-kampje, je beleeft er onvergetelijke tijden, ontmoet er nieuwe mensen en leert verantwoordelijkheid nemen. Helena ging Mieke, Anouk, Sara, Jolien, Maxim en Tygo door hun ervaringen.

Leden worden moni

Die animatorenkriebel krijg je plots, de speelmicrobe bijt je en je gaat er voor! Helena gaf leiding aan Maxim, een zalige speelpleinkerel. En hij smeet zich op zijn beurt ook met hart en ziel als moni. “Het is een dankbare bijverdienste voor jongvolwassenen die zelf goed weten wat het is om speels te zijn. Je kan meegaan in hun fantasie en creativiteit. Het is tof om hetgeen je zelf mocht beleven later mee te pikken en activiteiten een andere twist te geven.” vertelt Maxim (Manyoo voor de kenners). Mieke neemt ook ervaringen mee vanuit die tijd: “Het brainstormen en organiseren, samen problemen aanpakken, je leert veel op korte tijd.”

Vrienden voor het leven

De tijd die je samen doorbrengt met de andere animatoren is onvergetelijk en leidt niet zelden tot vriendschappen voor het leven. Mieke en Anouk herkennen dat gevoel en ook Maxim voelt het zo aan: “Je krijgt een zalige band met je mede-moni’s en de dagen vliegen te snel voorbij. Ook met de kinderen krijg je een hechte band, je doet het echt om kinderen een heerlijke vakantie te bezorgen.” “Niet alleen de kinderen…” weet Anouk nog. “Het blijven plakken ’s avonds, samen eten en nog spelletjes spelen onder de moni’s. Superfijn was dat.” Vaak trekken de moni’s nog samen naar jeugdhuis TonzenT en daar kom je nu voorzitter Tygo zeker tegen. Hij staat deze zomer op het speelplein en vindt het ook leuk dat je daar nieuwe jeugd leert kennen. “Je kan op het speelplein uit je comfortzone treden en doen wat je normaal niet doet.”

Moni’s worden mama

De zomers vliegen voorbij en voor je het weet, zijn de moni’s van toen, de mama’s en papa’s van nu. “Ik geef het toe, mijn moederhart had het toch moeilijk om mijn zoon in de handen van de jonge animatoren te geven. Maar wanneer hij dan thuis komt en een super-leuke dag had, ben ik helemaal gerust. De motivatie en enthousiasme van de huidige generatie moni’s zit nog steeds goed.” Anouk treedt Sara bij. “Mijn dochter heeft er haar eerste kampje op zitten en ik was eerst nerveus maar dan zag ik die moni’s haar staan opwachten aan de poort en ik was gerustgesteld. Ik zag dat zij daar net zo graag staan en enthousiast zijn voor die kinderen als ik vroeger.” Mieke deelt het gevoel en hoopt ook dat haar dochter nu dezelfde avonturen als zij mag beleven.

De leukste momenten

Het toneeltje ’s morgens dat is een topper voor velen, zowel voor de spelers als de kijkers. Er waren zelfs ouders die stiekem het toneeltje wilden meepikken, zalig! Jolien vond dat echt iets om naar uit te kijken. “De kinderen waren er zo enthousiast over, om het thema te ontdekken.” “Het toneeltje is een blijver en ook voor mij één van de hoogtepunten” vertelt Tygo. “Koken met de kids vinden zowel de kinderen als ik altijd leuk (en lekker natuurlijk). Ik geef graag leiding aan de blauw met die groep kinderen kan je echt al leuke gesprekken hebben ook.” 

Sara herinnert zich de fantasietochten met de kleuters. “Samen op pad op zoek naar kabouters, zingende vlinders of wat dan ook.” Dat vindt Jolien ook, inleven in de fantasiewereld van elk kind en je creativiteit de vrije loop laten, dat is top. Compleet van de pot gerukte fantasiespelen, dat is ook wat Mieke zich herinnert. “Tussen piraatkonijnen met ruimteschepen op jacht naar wilde ontsnapte wortels.” 

“En oh ja, ik ben ook meermaals getrouwd op het Grobbeltje! Een groot feest voor alle kinderen, wat een heerlijke tijd. Kinderen een zorgeloze zomer mogen bezorgen, dat is het tofste.” herinnert Sara zich. Ook Helena huwde al eens op het Grobbeltje, een heuse ceremonie met pastoor, misdienaar en orgelspeler.

Jolien vond de keuze-activiteiten na de middag ook heel fijn: “Dan kreeg je echt de kinderen die zelf enthousiast kozen bij je.” Anouk en Laura die bedachten het geweldige spel ‘trip-bellen’. “Je blaast bellen en volgt de richting die de zeepbellen uitgaan, een beetje zoals de ‘trip-stick’ uit In de Gloria. Aan creativiteit is er nooit gebrek!


WIST JE DAT

  • Helena en Laura samen nog op het Grobbeltje moni waren?
  • Jesse binnenkort moni is tijdens de sportweken?
  • Onder andere Edith wast de sjaaltjes?
  • De gemeente je een subsidie geeft voor je opleiding tot animator?
  • Ook een woonzorgcentrum animatoren heeft?
Dag van De Animator

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x