De kracht van vrijwilligerswerk

Kris Leaerts - Burgemeester 

Vrijwilligers zijn gevers. Ze geven tijd, energie, passie, inzet en daar putten ze vaak kracht uit.

Dit jaar bleven grote evenementen of eetfestijnen uit, konden activiteiten of bijeenkomsten van onze verenigingen helaas vaak niet doorgaan.

Maar laat 'door gaan' nu net zijn wat vrijwilligers steeds blijven doen. In lastige omstandigheden steken ze de handen uit de mouwen, en dat was tijdens deze coronaperiode niet anders.

Solidair Kampenhout ondersteunen, creatieve wandeltochten uitvinden, winkelen voor de buren,... en de zovele dingen die we niet zien, niet weten maar wel ten volle waarderen.

Alles werd flink dooreen geschud dit jaar maar de vrijwilligerskracht, die krijgt niets of niemand kapot. 

Hou vol en blijf positief, er komen terug momenten van ontmoeten en van samenzijn en dan maak jij, vrijwilliger, eens te meer weer het verschil.

Ik ben fier dat we in onze gemeente op zoveel vrijwillige inzet mogen rekenen. Mijn waardering en dankbaarheid zijn groot, ik dank jullie van harte voor zoveel inzet.


Filip Van de Maele - Lid van het Bijzonder ComitéHet is leuk om mensen samen te brengen, mensen hebben mensen nodig. Naast een drukke job is het niet te veel om samen met vele anderen leuke activiteiten te organiseren. Het ook doet gewoon deugd om je steentje te kunnen bijdragen aan kleine zaken voor de parochie of bijvoorbeeld Kom op tegen Kanker met de plantjesverkoop. Een vereniging of een gemeenschap draait dikwijls op een stevige hechte kern van vrijwilligers, individuen die het serieus en vooral ter harte nemen. Die vaste vrijwilligers worden omringd door vele helpende handen, iedereen kan zijn steentje bijdragen aan de organisatie van activiteiten.

Hier in Buken doen we veel activiteiten met Landelijke Gilde, we willen onze gemeenschap laten genieten van de waarden van het platteland en van het samenzijn. De organisatie van onze Boerenkermis in september bijvoorbeeld zou niets mogelijk zijn zonder de meer dan 50 vrijwilligers. Die kracht van een goed verenigingsleven is de kracht van elk individu samen, en dat wordt versterkt door het samen denken, samen doen en samen te genieten.


 


Danielle Van Meldert - GemeenteraadslidIk zie mijn sociaal engagement niet per se als 'vrijwilligerswerk', het voelt toch zeker niet zo.

Van thuis uit kreeg ik die sociale ingesteld mee en die attitude om klaar te staan voor anderen, die blijft. Het maakt zo'n groot verschil als je echt luistert naar mensen en interesse toont in wat hen bezig houdt. Van in de jeugdbeweging al vond ik plezier in samenwerken en klaarstaan voor anderen en dat doe ik nog steeds.

Na mijn loopbaan als leerkracht voelde ik dat ik nog heel wat te geven had en engageerde ik me voor de politiek.

Ik haal energie uit mijn inzet voor het OCMW en de parochie, ik ben blij dat ik daar de jongere garde op sleeptouw kan nemen. De projecten Zuurhage, de buurtrestaurants, onze stoempdag... ze brengen mensen samen en dat doet deugd om te zien. 

Ik blijf mijn schouders zetten onder projecten die onze samenleving warm houden. Zeker nu. 


Anja Decoster - voorzitter Welzijnsraad


Vrijwilliger zijn wat is dat? Er bestaan zoveel definities rond vrijwilliger zijn, te veel om op te sommen, Google het maar eens.

Wat ik zeker weet is dat heel wat mensen vrijwilliger zijn zonder dat ze het beseffen. Ze gaan ervan uit dat het toch maar gewoon is wat ze doen... maar niets minder is waar, onze maatschappij niet zou draaien zonder vrijwilligers.

In mijn job bij Samana ben ik dagelijks verbonden met allerlei vrijwilligers. Het is een eer en voorrecht om met hen zo nauw samen te werken. Wat zij doen, kan ik moeilijk vatten in één woord. Zoveel inzet, gedrevenheid, de belangenloosheid... maar als ik dan toch één woord moet kiezen, ga ik voor "helden". 

De welzijnsraad, seniorenraad en de andere adviesraden kiezen elk jaar een "vrijwilliger van het jaar" in Kampenhout. Deze vrijwilliger krijgt extra erkenning voor de inzet en mag ook een plaats voor een nieuwe zitbank in onze gemeente kiezen. Bij deze zoektocht naar multi-inzetbare vrijwilligers kunnen inwoners die zich belangeloos inzetten voor een vereniging, project of activiteit, worden genomineerd. De bescheidenheid van onze vrijwilligers zorgt soms voor weinig nominaties maar diegenen die we krijgen zijn sterk onderbouwd en als het van mij zou afhangen kregen ze allemaal een zitbank, want ja een gepersonaliseerde zitbank, is hetgeen ze krijgen om hun vrijwilligerswerk in de kijker te zetten. Een zitbank verbindt en zet je letterlijk en figuurlijk even stil.

Wil je hier meer over weten en lezen kan je steeds naar de pagina van de gemeente gaan https://www.kampenhout.be/vrijwilligervanhetjaar

.

Lay-out: Laura Nevens

Redactie: Helena Molineaux


De kracht van vrijwilligerswerk

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x