LED-openbare verlichtingen in Kampehout

29 januari 2021

LED-openbare verlichtingen in Kampehout

Het is de bedoeling om alle 2750 lichtarmaturen die onze gemeente vandaag heeft over een periode van tien jaar te vervangen door LED verlichting. Jaarlijks komen zo ongeveer 280 lichtpunten aan bod. Kostprijs bedraagt jaarlijks ongeveer 150.000 euro.

Eerst worden de lichtpunten vervangen die het oudste zijn. Het zijn ook die verlichtingsarmaturen die de meest energieverslindend zijn, maar ook diegene die vandaag niet of nauwelijks in de handel beschikbaar meer zijn. Door over te schakelen op LED verlichting zal ook de energiekost gevoelig dalen.

Het lichtplan bepaalt in welke straat , welk lichttype komt. Welke kleur van licht ,koud wit licht op verbindingswegen, aan scholen of andere belangrijke punten  of warm wit licht in woonwijken. Ook de lichtsterkte zal afhankelijk van waar de palen staan variëren van 1 candela/m² tot 0,3 cd/m².

Het licht wordt ’s nachts gedimd maar niet gedoofd!

We kozen er uitdrukkelijk voor om in onze gemeente de lichten ’s nachts niet te doven. Wel is er voor gekozen om elke lamp op elke dag van de week tussen 22u ’s avonds en 6 u ’s ochtends op 50% van de voorziene lichtsterkte te laten branden. Concreet zal dit tussen de 0,5 en de 0,15 cd/m² worden. Dit betekent meteen ook een besparing in verbruik van 50%.  In de straten waar er het komende decennium wegen-en rioleringswerken zullen worden uitgevoerd, worden de lichtpunten tegelijk met de werken vervangen.  

Tekst: Stefan Imbrechts

Lay-out & redactie: Laura Nevens


LED-openbare verlichtingen in Kampehout

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x