Roze zak in Kampenhout?

23 oktober 2020

Roze zak in Kampenhout?

Op de gemeenteraad van gisteren 22 oktober beslisten we akkoord te gaan met het voorstel van de Raad van bestuur van Interza om geen roze zak in te voeren maar om vanaf 1 april de bestaande blauwe PMD zak uit te breiden tot PMD+. Met ingang van 1 april 2021 gaan we alle plastiek verpakkingen die we vandaag in de restafvalzak stoppen, in de blauwe zak mogen stoppen

Het heeft allemaal wat lang op zich laten wachten, maar het aangename voordeel van de PMD+ zak tegenover de roze zak is dat je geen extra zak dient te voorzien.

Door al deze plaatsverslindende maar zeer lichte verpakkingsmaterialen uit de restafvalzak te weren komt er natuurlijk zeer veel plaats vrij in de restafvalzak. Het gewicht van gemiddeld 7 à 8 kg per zak zal daardoor stijgen naar 11 à 12 kilo per zak voor wie goed sorteert.

Omdat deze zakken voor de ophalers het ophalen letterlijk veel zwaarder zullen maken, besliste de Raad van bestuur van Interza om de restafvalzakken te verkleinen van 60 liter naar 45 liter, waardoor het gewicht per zak op 8 à 9 kg zou komen, met behoud van aankoopprijs van 2 euro per zak. Dit gaat ook in vanaf 1 april, samen met de invoering van de PMD+ zak.


3 voordelen dus:

1. Nog steeds meer gewicht id restafvalzak dan vandaag het geval is, ondanks dat deze kleiner wordt.

2. Zakken worden kleiner, dus makkelijker hanteerbaar door de ophalers

3. Door de zakken kleiner te maken gaan ze ook sneller vol zijn om ze te kunnen buiten zetten en hoef je ze geen meerdere weken binnen te houden.

Naast de zak van 45 liter komt er ook een van 22.5 liter voor kleinere gezinnen.


Opgelet ! De huidige groene restafvalzakken van 60 liter zijn maar tot 1 september 2021 bruikbaar. Tegen dan zullen enkel de bruine restafvalzakken van 45 liter meegenomen worden. Het heeft dus echt weinig zin om snel nog rollen huisvuilzakken van 60 liter te gaan hamsteren aangezien deze zonder waarde worden vanaf 1 september.

Oude zakken kunnen dan wel omgeruild worden bij Interza voor nieuwe.


Wat met GFT-sticker?

Het systeem voor de aanschaf van stickers voor de GFT-bak zal vanaf begin 2021 grondig wijzigen. Alles zal online verlopen. Er zullen geen stickers meer te bekomen zijn in bijvoorbeeld de sporthal of het gemeentehuis. Interza zette na de lessen die corona ons leerde, een digitaal systeem op poten. Iedereen zal dus de gelegenheid hebben om tijdig de nodige aanschaf van de sticker voor de GFT-bak te doen.


Roze zak in Kampenhout?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x