Week van de Vrijwilliger - Het Rode Kruis Kampenhout-Herent in de bloemetjes

Week van de Vrijwilliger - Het Rode Kruis Kampenhout-Herent in de bloemetjes

Je ging misschien al eens uitpuffen op een zitbank tijdens een deugddoende wandeling. Kampenhout kiest elk jaar ‘De vrijwilliger van het jaar’ en de winnaar mag dan een plaatsje uitkiezen om een zitbank in onze mooie gemeente te plaatsen.

Om gekende redenen is de uitreiking dit jaar met heel wat minder feestvreugde kunnen verlopen. Team burgemeester zorgt daarom voor extra warme aandacht voor hun inzet.


Hoe lang bestaat ‘Het Rode Kruis’ al in Kampenhout? Een verrassend antwoord want de afdeling* bestaat al sinds 1939, dit betekent dat ze in 2014 al hun 75-jarig bestaan mochten vieren. Een lange periode van naarstig zorgen voor extra hulpverlening bij allerlei festiviteiten, voor het geven van opleidingen om iedereen een goede basis te geven. Wie weet wie aan de wieg stond van de afdeling in Kampenhout??* Wie herinnert zich nog de cursussen ‘Het Helpertje’?? *Periodes als afdeling Kampenhout maar nu weer in samenwerking met afdeling Herent.


Onze redactie belde met de voorzitster van afdeling Kampenhout-Herent, Karin Van Boxel.

Hoe lang ben je zelf al bij ‘Het Rode Kruis’ en hoe ben je hiermee gestart?

Karine: ‘Ik ben in 2000 (als 23-jarige) gestart als vrijwilliger nadat ik samen met mijn moeder een EHBO-cursus volgde. Het was uit pure interesse dat we dit deden, om te kunnen helpen als iemand in nood was. Er was een erg leuke sfeer in de groep, daarom aarzelde ik niet toen ze me vroegen om eens bij te springen. Ik ben als logistieker op een klein evenement begonnen nl. het schoolfeest in Berg.. Weer was de sfeer héél erg fijn, iedereen was erg behulpzaam en stress voor moeilijke uitdagingen hoefde je niet te hebben want er was altijd iemand met veel ervaring mee. De interesse was gewekt om meer te doen en ik ben dan ook begonnen om verder opleidingen te volgen om mee te kunnen op hulppost.’

Wat zijn jouw leukste momenten bij ‘Het Rode Kruis’? En loopt het ook minder goed af?

Karin: ‘Oei, er zijn zoveel superleuke momenten! Ik leer nog veel bij en ben altijd met mensen bezig, we helpen mekaar. Er zijn wel eens moeilijke momenten, een reanimatie bv., maar we zijn goed opgeleid om correct te reageren en je staat er nooit alleen voor.

‘Ik kom er ook mee op plaatsen waar ik vermoedelijk anders nooit zou terechtkomen : Ikzelf ben geen festivalganger maar met het Rode Kruis kon ik achter de schermen van Rock Werchter mee helpen. Daar werken we ook samen met vrijwilligers uit heel Vlaanderen maar ook uit Wallonië, en zelfs Nederland.’

Er zijn wel eens moeilijke momenten, een reanimatie bvb., maar we zijn goed opgeleid om correct te reageren en je staat er nooit alleen voor. En het Rode Kruis heeft zijn eigen dienst die de vrijwilligers kan ondersteunen : de Dringende Sociale Interventie.

We helpen ook wel bij grote rampen bvb. de treinramp in Buizingen of de aanslag op Zaventem. Deze mensen van ‘Het snel interventieteam’ zien wel minder fraaie dingen maar ze hebben zich goed voorbereid door een specifieke opleiding te volgen. Je wordt er nooit zomaar ingegooid en we helpen mekaar ALTIJD.

  • In haar enthousiasme vertelt Karin ons nog waar ‘Het Rode Kruis’ allemaal mee bezig is:
  •  helpen bij het onthaal en ontvangst van de bloedgevers
  • organiseren een breed gamma aan vormingen, zoals die van ‘het helpertje’(echt, …dit bestaat nog steeds)
  • op een speelse manier kunnen kinderen al vanaf 6 jaar kennismaken
  • meegaan op vakantie met personen uit een instelling voor mensen met een beperking, bvb. als hulp bij de rolstoelwandelingen (o.a. voor ons eigen OTB)
  • Rode Kruis Nationaal organiseert vakantiekampen voor kinderen uit kansarme gezinnen

Kunnen mensen die zich willen engageren bij jou terecht?

Karin: Zeker en vast, altijd welkom bij onze toffe groep! voorzitter@kampenhout-herent.rodekruis.be 0486/277279

Bedankt Karin voor dit fijne gesprek en jouw engagement.


Een warme oproep Door de beperkende maatregelen brengt de jaarlijkse stickeractie minder op, kijk zelf eens op de website om te zien wat jij kan doen om te helpen! 
Website Rode KruisTekst: Sonia De Wandeler

Lay-out: Laura Nevens

Week van de Vrijwilliger - Het Rode Kruis Kampenhout-Herent in de bloemetjes

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x