Week van de Zorg - Greet Willems

Week van de Zorg - Greet Willems

De coronaperiode bracht vele uitdagingen mee voor jong en oud, vooral het gemis van sociaal contact weegt zwaar. We weten gelukkig dat we niet alleen staan, dat een fijne gemeenschap zorg draagt voor elkaar. Greet Willems blikt terug op de beleving van deze bijzondere tijd in het woonzorgcentrum. We mochten via sociale media blijven volgen hoe het verliep in WZC Molenstee. Bewoners en personeel werden geconfronteerd met nooit eerdere geziene situaties.

“Ik ben bijzonder trots op de samenhorigheid en de toewijding van onze directeur en zijn medewerkers. De zorg voor onze bewoners bleef voorop staan, we wilden hen ook bemoedigen en sterken om vol te houden. Dertien maanden hebben we vrijheden opgegeven en vervangen door verboden. Niet samen eten, geen vrijwilligers over de vloer en vooral… de familie moeten missen.”Hoe bleven mensen dan in contact met hun families?

“De mensen zijn echt creatief geweest en hebben laten voelen dat onze bewoners er niet alleen voor staan. Kaartjes en tekeningen van kinderen, gedichten en brieven van familie, raambezoekjes… Dat heeft echt deugd gedaan. De bewoners schreven zelf ook soms een brief naar de buitenwereld en via Facebook hebben we ook veel foto’s en informatie gedeeld. Ons personeel heeft de bewoners ook geholpen om via technologie hun familie dichterbij te brengen.”

Welke evolutie in onze sociale contacten heb je al opgemerkt?

“Ik had het eerder deze week over ‘een sprekende blik boven het masker’. Wie had ooit gedacht dat die blik van cruciaal belang zou worden in onze contacten. Onze bewoners begrijpen de blikken goed, ondanks het mondmasker lezen zij in die sprekende blik: ‘Ik mag er zijn. Ik tel mee en ben belangrijk.’ Ik was geraakt door het schilderij van Gaetano Bellei, twee generaties die elkaar ontmoeten en het mooiste geschenk geven: de warmte van een knuffel. Ik hoop dat we die binnenkort terug vaker mogen voelen.”

Bedankt Greet, voor je inzet en jouw toewijding. Het is duidelijk dat jij het personeel naar waarde schat en met veel energie, goesting en kennis van zaken de uitdagingen aangaat. De coronacrisis zit er nog niet op, we wensen iedereen nog goede moed om vol te houden en solidair te blijven. Zo komen we vooruit.

Bron schilderij: Gaetano Bellei - 3652256 original.jpg - Wikimedia Commons


Week van de Zorg - Greet Willems

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x