Reportage Pano - Rioleringen

Op vier november werd er door het duidingsprogramma "Pano" op VRT een reportage uitgezonden met als onderwerp "Rioleringen". Schepen van Openbare werken Stefan Imbrechts licht u graag in over de situatie van de rioleringen in Kampenhout.

Kampenhout zit met een rioleringsgraad van 82% net onder het gemiddelde. Er werden wel een aantal nieuwe projecten opgestart om dit cijfer op te krikken. Het nadeel is dat de doorloopperiode tussen het  indienen van een  project, de goedkeuring door Vlaanderen en de effectieve uitvoering zeer lang duurt . Een doorlooptijd van 5 tot 7 jaar is helaas niet ongewoon. Volgende projecten staan in de steigers voor onze gemeente :

Straat

Verwachte uitvoering

Ahornbomenlaan

Kasteellaan

Lentelaan

Vermoedelijke uitvoering vanaf einde 2021

Weisetterstraat
Vermoedelijke uitvoering vanaf najaar 2021

Laarstraat 

Brusselse Baan

Vermoedelijke uitvoering vanaf 2023

Perksesteenweg 

Sint Servaesstraat met alle zijtakken


Vermoedelijke uitvoering rond 2030
Overige straten Ter Bronnen
Subsidieaanvraag ingediend eind 2019

Terloonststraat en omliggende straten :

Stokstraat, Wildersedreef, Balkestraat en Schoonstraat

Vermoedelijke uitvoering vanaf 2025.

Subsidieaanvraag ingediend eind 2019

Nieuwe Kassei

Uitvoering zal allicht nog minstens 4 jaar op zich laten wachten

Subsidieaanvraag ingediend begin 2020


Kampenhout denkt duidelijk na over investeringen op langere termijn.

Verder zijn er nog tal van kleinere dossiers, waarvan de wijk Vogelzang nog een relatief grote is. Er is in het verleden gekozen om eerst die projecten op te starten waarbij de meeste woningen konden worden aangesloten.

Daarnaast staan er in onze gemeente ook woningen die nooit een riolering gaan krijgen. Dit zijn er een 60-tal. Het zijn woningen die veraf gelegen zijn van het stelsel . Zij krijgen een zogenaamde IBA ( individuele behandeling afvalwater) een klein zuiveringsstationnetje zeg maar.

De gemeente betaalt de plaatsing en onderhoud ervan , de inwoners betalen een bedrag dat gelijk is aan de kost van een rioolaansluiting . Zo betaalt in onze gemeente iedereen evenveel voor een aansluiting, ongeacht of er een riool of een IBA is/komt. De planning in onze gemeente is om jaarlijks een 8-tal installaties te plaatsen zodat ze binnen 8 jaar zouden moeten geplaatst zijn.

Tekst: Schepen Stefan Imbrechts

Redactie & Lay-Out : Laura Nevens

Overige artikels inzake riolering:


U kan de reportage hier (her)bekijken:


Reportage Pano - Rioleringen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x