Reglement en subsidie op afkoppeling van hemelwater bij rioleringsprojecten

23 april 2020

Reglement en subsidie op afkoppeling van hemelwater bij rioleringsprojecten

In Vlaanderen wordt volop geïnvesteerd in de aanleg van gescheiden rioleringen. Bedoeling is om enkel het afvalwater naar zuiveringsstations te brengen en het regenwater uit de riool te halen en naar een grachtenstelsel te leiden.

Deze zeer dure investeringen kunnen enkel maar renderen als ook op privaat domein de nodige afkoppelingswerken worden uitgevoerd. Deze zijn ook een Vlaamse verplichting ingegeven door de Vlarem-wetgeving.

Indien er zich in de toekomst in uw straat een rioleringswerk door gaat, zal elk perceel voorzien worden van een huisaansluitputje voor afvalwater en indien er ook een regenwaterleiding wordt aangelegd ook van een huisaansluitputje voor regenwater. In tegenstelling tot ons vorig reglement waarbij deze aansluitingen 1000 euro per stuk kosten, zal dit nu gratis zijn. Wel was het zo dat de gemeente Kampenhout vroeger de afkoppelingen op privaat domein volledig betaalde. Hier wordt het geweer van schouder veranderd en gaan we voor een financiële en praktische ondersteuning voor de werken die op initiatief van de inwoners zullen moeten gebeuren. 

De gemeente voorziet in de kost van afkoppelingsdeskundige die huis per huis op afspraak, samen met de eigenaars bekijkt wat de beste manier van werken is. Voor de werken zelf voorziet Kampenhout 50% terugbetaling van bewezen kosten met een plafond van 1250 euro. Na de werken zal er ook een keurder langskomen. De eerste keuring zal ook lastens de gemeente zijn.

Met dit reglement ent Kampenhout zich een beetje op het reglement dat in het merendeel van de Vlaamse gemeenten van toepassing is. Wel is daar het terugbetalingsplafond beperkt tot 500 euro.Reglement en subsidie op afkoppeling van hemelwater bij rioleringsprojecten

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x